economie

Philips Lighting glanst op Damrak

22 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag negatief aan de handel begonnen. Op Beursplein 5 in Amsterdam werden de kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Philips Lighting positief ontvangen.

De Amsterdamse AEX-index stond na ruim een halfuur handel 0,3 procent lager op 450,67 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 623,76 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,4 procent.

Philips Lighting werd bijna 7 procent meer waard. De onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips behaalde vorig kwartaal een lagere winst en omzet dan een jaar eerder. De verkopen daalden daarbij wel minder sterk dan in de voorgaande periodes en het bedrijf verwacht nog altijd later dit jaar weer een plus te kunnen laten zien. Verder was de voor eenmalige kosten gecorrigeerde winst hoger dan verwacht.

ArcelorMittal

Bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 1,7 procent. Altice en Galapagos stonden met een verliezen van ruim 1 procent onderaan in de AEX.

Bij de kleine fondsen was Fagron met een min van 3,4 procent de grootste verliezer. De toeleverancier aan apotheken heeft een claim van 10 en 20 miljoen dollar aan zijn broek in de Verenigde Staten, die te maken heeft met de overname van de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth in 2015.

Accell

Accell won bij de kleinere bedrijven ruim 1 procent, nadat het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken deed met de verkoop van e-bikes.

De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) verloor 1,7 procent. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden en hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk.

Euro

In Londen won Vodafone 2,5 procent. Het telecombedrijf zag zijn omzet dalen, maar analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. In Frankfurt ging Lufthansa opnieuw omlaag, ditmaal met 1,5 procent. Het concern gaf woensdag een winstwaarschuwing wegens moeilijke marktomstandigheden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1 procent omlaag naar 44,30 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper bij 45,89 dollar per vat. De euro was 1,1020 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.