Opnieuw negatieve dag op beurzen Europa

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag overwegend in het rood, waarmee de verliezen van maandag verder werden verdiept. Wederom hadden banken en verzekeraars het lastig. Daarnaast gingen ook de olieprijzen flink omlaag, wat druk zette op veel oliegerelateerde bedrijven.

De Amsterdamse AEX-index stond halverwege de middaghandel 1 procent in de min op 430,84 punten. De MidKap zakte 1,7 procent naar 597,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,7 procent in. Madrid en Milaan verloren 1,6 en 0,6 procent. De beurs in Londen onttrok zich aan het negatieve sentiment met een plus van 0,5 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 7 procent. NN Group leverde 3,7 procent in en ING verloor 2,6 procent. In de MidKap sloot Delta Lloyd de rij met een min van 4,5 procent.

Olieprijs

De koersen van banken en verzekeraars in Europa staan mede onder druk door de onrust in de Italiaanse bankensector en de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector. In Italië ging zorgenkind Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met bijna 12 procent.

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,1 procent naar 47,49 dollar per vat. Brent werd 2,8 procent goedkoper op 48,73 dollar per vat.

Maritiem dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore ging bij de Amsterdamse hoofdfondsen 4,2 procent omlaag, baggeraar en maritiem concern Boskalis daalde 2,6 procent en tankopslagbedrijf Vopak zakte 1,9 procent. Shell wist het hoofd echter boven water te houden met een plus van 0,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro leverde bij de middelgrote fondsen 3,3 procent in.

Euro

De brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond sterling. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum.

De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.