Opmars op beurzen houdt aan

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zetten dinsdag hun opmars gestaag voort. Daarmee worden nu al vier dagen op rij koerswinsten behaald op de beurzen in Europa. De handel krijgt steun van de verminderde politieke onzekerheid in Groot-Brittannië en de verwachting voor meer steunmaatregelen in Japan.

De AEX-index in Amsterdam stond richting het middaguur 1,1 procent hoger op 445,36 punten. De MidKap ging 1,2 procent vooruit tot 621,31 punten. In Parijs en Frankfurt waren winsten te zien van 1,6 procent. Londen deed het wat rustiger aan met een plus van 0,1 procent.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak wist Aegon een openingsverlies om te buigen in winst (plus 1,3 procent). De verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille zadelt de verzekeraar op met een veel groter boekverlies dan aanvankelijk was geschat. De tegenvaller is het gevolg van de onrust op de financiële markten van de laatste weken.

Koplopers

Staalconcern ArcelorMittal was wederom de grootste stijger in de AEX met een koerswinst van 4,9 procent. Andere koplopers waren Altice en NN Group met plussen van meer dan 3 procent. De hoofdindex kende twee dalers, Galapagos (min 0,9 procent) en Unilever (min 0,8 procent).

In de MidKap zat roestvrijstaalbedrijf Aperam flink in de lift met een winst van 4 procent. Ook Delta Lloyd deed het prima met een stijging van 4,2 procent.

Autofabrikanten

In Parijs noteerde PSA Peugeot Citroën 5 procent in het groen. Het Franse autoconcern meldde dat de Europese verkoop in de eerste helft van dit jaar de 1 miljoen heeft overtroffen. In China zakte de verkoop juist flink. Branchegenoot Renault ging ruim 4 procent omhoog.

Ook in Frankfurt hadden de autofabrikanten een goede dag. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, klom 4,7 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. BMW won 4,5 procent en Volkswagen boekte een plus van 3 procent.

De euro noteerde 1,1110 dollar, tegen 1,1036 dollar bij het slot in Europa maandag. Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder bij 45,62 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 2,3 procent tot 47,30 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.