OPEC verwacht sterkere olievraag

12 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WENEN (ANP/BLOOMBERG) – Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt en dat daarom de productie verder zal moeten worden opgeschroefd.

De organisatie denkt dat de wereldwijde olievraag volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag (van 159 liter) zal groeien naar gemiddeld 95,3 miljoen vaten per dag. Vooral in opkomende economieën als China en India is sprake van een sterkere vraag.

De dagelijkse productie van de veertien leden van de OPEC, inclusief het nieuwe lid Gabon, stijgt in 2017 naar circa 33 miljoen vaten. Dat zijn 142.000 vaten meer dan het niveau in juni. Vorige maand bereikte de productie van Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, nog bijna een nieuw recordniveau van 10,55 miljoen vaten per dag.

De OPEC verwacht verder dat de olieproductie in landen die niet zijn aangesloten bij de organisatie volgend jaar met 100.000 vaten zal dalen naar 55,9 miljoen vaten per dag. Dat komt met name door een lagere productie in de Verenigde Staten en Noorwegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.