economie

Ook Wall Street hoger

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur op winst. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de graadmeters in Azië en Europa die eerder op de dag ook overwegend hoger sloten. Beleggers verwerkten onder meer de kwartaalresultaten van JPMorgan Chase en Delta Air Lines.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent in de plus op 18.525 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,6 procent naar 2165 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,7 procent hoger op 5039 punten.

JPMorgan Chase zag zijn beurswaarde 2 procent stijgen. De bank zette in het tweede kwartaal iets minder winst in de boeken, maar presteerde wel beter dan door analisten was voorzien. Tegenover hogere voorzieningen stonden onder meer kostenbesparingen, een stevige groei van de kredietverlening en hogere inkomsten uit de handel in obligaties.

Luchtvaart

Delta Air Lines zag de winst juist stijgen, maar moest genoegen nemen met een lagere omzet. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan komend najaar het mes te zetten in haar vluchtaanbod. Beleggers zetten daarop het aandeel 3,2 procent hoger.

Berichtendienst Line beleefde een mooi een debuut op Wall Street. De Aziatische concurrent van onder meer WhatsApp stond halverwege zijn eerste sessie in New York krap 28 procent hoger. De beursgang van Line is de grootste van een techbedrijf op Wall Street tot nu toe dit jaar.

Alphabet

Het aandeel van Google-moeder Alphabet stond 0,9 procent hoger. De Europese Commissie zegt nieuw bewijs te hebben dat de internetgigant zijn dominante marktpositie misbruikt. Dat is tegen de EU-regels voor concurrentie. Brussel eist binnen tien weken opheldering van de techreus.

Monsanto won 2,5 procent nadat chemieconcern Bayer bekendmaakte zijn eerdere bod op de zadengigant te verhogen. Monsanto zou daarnaast in gesprek zijn met het eveneens Duitse BASF over een bundeling van krachten.

Olie

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 45,53 dollar. Brent klom 2,1 procent tot 47,21 dollar. De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1110 dollar aan het einde van de Europese handel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.