Nieuw briefje van vijftig onthuld

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – Het nieuwe biljet van vijftig euro is dinsdag onthuld door de Europese Centrale Bank (ECB). Het nieuwe briefje van vijftig heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa.

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid. Het vijftigje wordt volgend jaar op 4 april in omloop gebracht. De oude biljetten blijven gewoon geldig.

Het biljet voor vijftig euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer van dan alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.