Nieuw briefje van vijftig onthuld

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – Het nieuwe biljet van vijftig euro is dinsdag onthuld door de Europese Centrale Bank (ECB). Het nieuwe briefje van vijftig heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa.

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid. Het vijftigje wordt volgend jaar op 4 april in omloop gebracht. De oude biljetten blijven gewoon geldig.

Het biljet voor vijftig euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Betaalautomaten aanpassen

De voorbereiding voor de introductie loopt al een tijdje. Bedrijven moeten bijvoorbeeld betaalautomaten aanpassen, zodat consumenten overal met het nieuwe briefje terechtkunnen.

De ECB is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. Het biljet van twintig euro was in november, na de vervanging van het vijfje en het tientje, de meest recente vernieuwing uit de nieuwe Europa-serie. In de echtheidskenmerken van alle briefjes is een portret verwerkt van Europa.

De briefjes van honderd en tweehonderd euro worden ook vervangen. Het biljet van vijfhonderd euro niet, omdat die wegens de populariteit bij criminelen wordt uitgefaseerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.