Nederlandse tienjaarsrente zakt onder nul

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De run op veilige staatsobligaties heeft woensdag ook de rente op Nederlandse staatsleningen voor tien jaar tot onder het nulpunt gedrukt. Dat betekent dat beleggers voor het eerst in de historie geld toeleggen op de middelen die ze in deze Nederlandse obligaties steken.

Het effectieve rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte rond 11.10 uur naar min 0,005 procent. Daarmee was voor het eerst sprake van een zogeheten negatieve rente, wat aangeeft dat beleggers meer betalen voor de obligatie dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen over de lening mogen verwachten.

Vlak na de dip herstelde het rendement heel licht, naar plus 0,004 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.