Minder subsidie, meer leningen voor EU-steun

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LUXEMBURG (ANP) – De EU maakt steeds meer gebruik van leningen, garanties en beleggingen in aandelen om fondsen uit de EU-begroting te benutten. De Europese Rekenkamer juicht dat toe omdat overheidsgeld zo beter wordt besteed dan EU-steun in de vorm van subsidies.

,,Leningen en investeringen moeten immers worden terugbetaald, garanties vrijgegeven. Ze verkleinen de kans dat de ontvanger afhankelijk wordt van staatssteun”, staat in een rapport van de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

In de jaren 2007-2013 financierden 25 van de 28 lidstaten projecten voor regionale ontwikkeling en sociaal-, vervoers- en energiebeleid via deze instrumenten. Daar was 16 miljard euro mee gemoeid, een meer dan vertienvoudiging ten opzichte van de meerjarige begrotingsperiode daarvoor.

De Rekenkamer vindt wel dat de kosten in de hand moeten worden gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de beheerskosten en -vergoedingen hoog liggen in verhouding tot de verstrekte steun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.