Kledingwinkels tekenen voor aanpak misstanden

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – HEMA, C&A, Sting, Hunkemöller en nog tientallen andere kledingverkopers slaan de handen ineen om gezamenlijk misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan. Maandag tekenen bijna zeventig organisaties een speciaal textielconvenant, waarover eerder dit jaar al afspraken zijn gemaakt.

Nederlandse consumenten weten daardoor straks beter waar hun kleding vandaan komt en dat die eerlijk geproduceerd is. Bij de aanpak zijn meteen meer dan vijftig modezaken betrokken, goed voor dik een derde van de markt in Nederland. Ook de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties zetten een handtekening. Het is de bedoeling dat zich meer partijen zich bij het initiatief gaan aansluiten

De bedrijven die meedoen gaan de problemen bij hun leveranciers in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije op een rijtje zetten. Ze zeggen onder meer toe jaarlijks een plan op te stellen om zaken als kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuverontreiniging de wereld uit te helpen.

Veiligheidsakkoord

De afspraken gaan verder en zijn ook breder dan bijvoorbeeld het veiligheidsakkoord dat eerder tot stand kwam specifiek voor het verbeteren van de situatie in grote naaiateliers in Bangladesh. Een onafhankelijk secretariaat beoordeelt de plannen van de bedrijven op kwaliteit en ambitie.

Het is wereldwijd het eerste kledingconvenant in zijn soort, benadrukt minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ,,De kracht van het convenant is dat we niet alleen afspraken maken over wat we gaan doen, maar ook over hoe we de voortgang gaan controleren en elkaar gaan aanspreken op onze resultaten. Het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend”, aldus de bewindsvrouw.

Koepelorganisatie

Schone Kleren Campagne (SKC) doet niet mee. Deze koepelorganisatie die vooral opkomt voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de textielsector, vindt dat er te weinig concrete doelen in het convenant staan. Ook vindt de organisatie de afspraken over het secretariaat te vaag.

Ploumen hoopt dat SKC zich later toch nog aansluit bij het pact. Dat hoopt ze ook voor ondernemingen zoals H&M en Primark die nog niet hebben ondertekend. ,,Dat vind ik wel jammer, het goede nieuws is wel dat we met ze in gesprek zijn”, zei Ploumen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.