economie

Hogere opening beurs Amsterdam

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine winst geopend. Op het Damrak werd chipmachinefabrikant ASML door beleggers beloond voor zijn kwartaalcijfers en vooruitzichten.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent hoger op 449,82 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 619,52 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden koerswinsten geboekt tot 0,4 procent.

ASML steeg 1,6 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf verwacht de recordomzet van 6,3 miljard euro die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Aan een voorspelling voor heel 2016 had ASML zich nog niet gewaagd. De nettowinst over de afgelopen drie maanden bedroeg 354 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in de voorgaande periode, terwijl de omzet met bijna een derde steeg tot 1,74 miljard euro.

Scheermesjes

Unilever (plus 0,8 procent) kondigde aan het Amerikaanse Dollar Shave Club over te nemen, zonder financiële details naar buiten te brengen. Dollar Shave Club verkoopt via internet scheermesjes en verzorgingsproducten voor mannen en had vorig jaar een omzet van 152 miljoen dollar. Naar verluidt is 1 miljard dollar met de deal gemoeid.

Grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een min van 3 procent. Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door Société Générale.

Koopadvies

ASR won 3,7 procent na een reeks beleggingsadviezen. Zo maakten ING, Citi, HSBC, ABN AMRO, Berenberg en Kepler Cheuvreux bekend de verzekeraar te gaan volgen met een koopadvies.

In Frankfurt stond softwarebedrijf SAP bij de winnaars met een plus van 2,9 procent, geholpen door beter dan verwachte resultaten. In Londen verloor mijnbouwconcern BHP Billiton 3,2 procent na de bekendmaking van productiecijfers. Anglo American leverde 7,2 procent in.

Rivaal

Vermogensbeheerder Man Group zakte 4,5 procent in Londen. De topman van Man vertrekt naar rivaal Pimco. In Parijs ging drankenconcern Rémy Cointreau 0,9 procent omlaag na omzetcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 44,58 dollar. Brent steeg 0,1 procent tot 46,72 dollar. De euro noteerde 1,0989 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het Europese slot dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.