G20 onderneemt actie tegen protectionisme

10 juli 2016Leestijd: 2 minuten

SHANGHAI (ANP) – Tegenover ,,de zorgwekkende opkomst van protectionisme” heeft de G20 zondag in China tot actie besloten voor betere bescherming van de vrijhandel. De gastheer, de Chinese minister van Handel Gao Hucheng, zei dat de G20 het eens is over het terugdringen van de kosten verbonden aan internationale handel, over de noodzaak van meer politieke coördinatie en meer financieringsmogelijkheden.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, heeft zondag enthousiast gereageerd op plannen van de G20. Ze noemde de nieuwe ‘Global Investment Principles’ van de G20 een belangrijke stap voorwaarts om buitenlandse investeringen te bevorderen en eerlijker te maken. Afspraken over hoe te investeren zijn belangrijk om te komen tot een meer verantwoord en duurzaam investeringsbeleid. De beginselen die de G20 heeft geformuleerd helpen daarbij en zijn op zich een mijlpaal. Want volgens Ploumen is er heel veel voor de internationale handel in goederen geregeld, maar veel minder voor investeringen.

De G20 wil ook een strategie om de groei van de nu zwakke wereldeconomie te versterken, zei Ploumens Chinese collega Gao na twee dagen van overleg in Shanghai. De G20 is een internationaal financieel overlegorgaan dat in 1999 in het leven is geroepen. Er zijn negentien landen lid van, plus de EU. De G20 vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de wereldhandel. Zo zijn onder meer Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Japan, Rusland, de VS en Zuid-Korea lid. Nederland is geen lid, maar mag af en toe aanschuiven. Toenmalig minster-president Jan-Peter Balkenende was op de G20 van 2010 in Toronto.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.