economie

Fed blijft gematigd positief over economie VS

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn over het algemeen nog altijd gunstig, hoewel de groei waarschijnlijk bescheiden blijft. Dat stelt de Federal Reserve (Fed) in zijn periodieke onderzoek naar de staat van ’s werelds grootste economie.

De Fed concludeert in het woensdag verschenen ‘Beige Book’ dat het met veel sectoren in de VS behoorlijk gaat. Dat geldt volgens het stelsel van Amerikaanse centrale banken onder meer voor de detailhandel, de industrie en het vastgoed.

De centrale bankiers wezen verder op de ,,stabiele” ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Een sterk herstel van de werkgelegenheid is een voorwaarde voor een nieuwe renteverhoging in de VS. De Fed neemt eind deze maand zijn volgende rentebesluit. In de markt wordt niet gerekend op een rentestap bij die bijeenkomst.

Inflatie

Naast de arbeidsmarkt speelt de inflatie een belangrijke rol bij de besluiten van de Fed. In de meeste van de twaalf Fed-districten bleven prijsstijgingen de afgelopen tijd beperkt, hoewel grondstoffen vaak wel iets duurder werden. Tegelijk leken de uitgaven van consumenten licht af te nemen.

De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief van een historisch laag niveau. Sindsdien is de rente weer ongemoeid gelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.