economie

‘Europese staalmarkt onvoldoende beschermd’

15 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Europese staalmarkt betaalt nog altijd de prijs van de aanhoudende wereldwijde overcapaciteit in de staalsector. Volgens de Europese staalfederatie Eurofer blijft de import van staal uit bijvoorbeeld China toenemen omdat de Europese Unie de eigen markt nog altijd onvoldoende beschermt.

Het staalverbruik in de EU steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,1 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo meldde Eurofer. Onder meer de economische groei heeft de vraag naar staal aangewakkerd. De invoer van staal steeg echter met 24 procent, terwijl binnen de EU de leveringen met 1 procent daalden. Dit lijkt ook in het tweede kwartaal aan de hand te zijn geweest en bewijst volgens de staalfederatie dat vooral andere staalproducerende landen profiteren van de grotere vraag naar staal in Europa.

Behalve China richten volgens Eurofer ook landen als Japan, Zuid-Korea, Iran, Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne in toenemende mate hun pijlen op de nog ,,relatief open” EU-markt.

Volgens de brancheorganisatie zal de vraag naar staal in de EU in de tweede helft van het jaar vergelijkbaar zijn met de laatste zes maanden van 2015. Voor heel 2016 verwacht Eurofer dat de staalvraag met 1 procent stijgt. Over 2017 is de organisatie gematigd positief. ,,Maar zolang de wereldwijde overcapaciteit blijft bestaan en autoriteiten elders beter inspelen op oneerlijke handel, zal dit een risico vormen voor de stabiliteit op de Europese staalmarkt”, waarschuwt Eurofer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.