Europese beurzen zakken verder weg

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De verliezen op de Europese aandelenbeurzen liepen dinsdag in de ochtendhandel verder op. Koersen gingen over een breed front omlaag, waarbij veel banken en verzekeraars net als maandag weer onder druk stonden. Ook de dalende olieprijs drukte het sentiment.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.45 uur 1 procent in de min op 430,70 punten. De MidKap zakte 2 procent naar 595,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 1,5 en 1,6 procent in. Madrid en Milaan verloren 1,6 en 0,7 procent. Buiten de eurozone bleef de schade voor de Londense beurs beperkt tot een min van 0,1 procent.

Verzekeraar Aegon stond met een verlies van ruim 5 procent onderaan de AEX. Branchegenoot NN leverde bijna 2 procent in, evenals voormalig moederbedrijf ING. ABN AMRO onttrok zich als enige hoofdfonds aan de malaise en noteerde een plusje van 0,6 procent.

Koersen

De koersen van banken en verzekeraars in Europa staan mede onder druk door de onrust in de Italiaanse bankensector en de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector. In Italië ging zorgenkind Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met 9 procent.

Net als in Amsterdam waren er in Frankfurt en Parijs nagenoeg geen winnaars onder de hoofdfondsen. In Frankfurt noteerde staalbedrijf ThyssenKrupp daarbij het grootste verlies (ruim 5 procent). Branchegenoot ArcelorMittal gaf in Amsterdam bijna 3 procent prijs.

Pond

De brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum.

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,7 procent naar 47,68 dollar per vat. Brent werd 2,1 procent goedkoper bij 49,03 dollar per vat.

Euro

De euro was dinsdagochtend 1,1150 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.