economie

Europese beurzen sluiten overwegend hoger

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Na een adempauze van welgeteld een dag zijn de graadmeters in Europa donderdag overwegend met winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten onder meer het verrassende besluit van de Britse centrale bank om de rente onveranderd te laten. Veel economen rekenden juist op een verlaging. Dat drukte vooral in Londen het sentiment. Elders in Europa had de beslissing nauwelijks effect op de graadmeters.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,8 procent hoger op 448,19 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 622,11 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 1,4 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef achter, met een min van 0,2 procent.

De Britse centrale bank hield zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het verlaten van de Europese Unie. Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië bleef ongewijzigd. Wel gaf de centrale bank aan dat er waarschijnlijk binnen drie weken nieuwe stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd, zodra is ingeschat welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft.

Stijger

ING was de sterkste stijger in de AEX met een koerswinst van 2,6 procent. Ook ArcelorMittal en ABN AMRO deden het goed met plussen tot 2,5 procent. Verliezers waren Altice, Galapagos, RELX, Wolters Kluwer en Unilever met minnen van 0,2 tot 2,1 procent.

Vopak klom bij de hoofdfondsen in Amsterdam 0,3 procent. Het tankopslagbedrijf meldde dat een deal is gesloten met Chevron over de exploitatie van een terminal van het oliebedrijf in Panama. In dat land gaat Vopak ook zelf een terminal bouwen.

Supermarkten

Ahold en Delhaize verkopen in totaal 86 Amerikaanse supermarkten, om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. De winkels liggen in gebieden waar Ahold en het Belgische Delhaize allebei actief zijn. Ahold won 1 procent in Amsterdam, net zoveel als Delhaize in Brussel.

Mediabedrijf Sanoma werd in Helsinki ruim een vijfde meer waard. Het moederbedrijf van onder meer SBS, Nu.nl en de tijdschriften Donald Duck en Libelle is positiever geworden over 2016.

Olie

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie was bij de slotbel 2,2 procent meer waard op 45,72 dollar. Brent klom 2,4 procent tot 47,37 dollar. De euro was 1,1110 dollar waard evenveel als bij het einde van de Europese handel op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.