economie

Europese autoverkopen verder in de lift

15 juli 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – De verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie is verder gestegen. Volgens brancheorganisatie ACEA werden in juni 6,9 procent meer personenauto’s verkocht in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral het Franse Renault Group timmerde stevig aan de weg. De maker van Renault en Dacia wist afgelopen maand ruim een vijfde meer auto’s aan de man te brengen.

In totaal werden vorige maand bijna 1,5 miljoen auto’s verkocht in de EU. De Europese autoverkoop nam daarmee voor de vierendertigste maand op rij toe. Van de grote automarkten liet Italië de sterkste toename zien (plus 11,9 procent). Ook Spanje (plus 11,2 procent) en Duitsland (plus 8,3 procent) droegen fors bij aan de verkoopstijging.

Duitsland was met krap 340.000 verkochte auto’s veruit de grootste afzetmarkt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk waar bijna 256.000 auto’s werden verkocht. Dat betekende overigens een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. Franse autohandelaren wisten in totaal ruim 227.000 voertuigen te verkopen, iets meer dan een jaar eerder. In Nederland werden afgelopen maand 39.241 auto’s verkocht, hetgeen een stijging betekende van 6,5 procent op jaarbasis.

Meest verkocht

Volkswagen bleef ook in juni het meest verkochte automerk, gevolgd door Renault, Opel en Peugeot. Het marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern (met ook merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche) daalde in juni naar 23 procent, van 24,2 procent een jaar eerder. Renault Group (12,2 procent) was de nummer twee gevolgd door PSA (Peugeot, Citroën en DS) dat een aandeel heeft van 10,1 procent.

Tot en met juni zijn in de Europese Unie dit jaar ruim 7,8 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht. Dat betekende een verkoopplus van 9,4 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.