‘EU moet 150 miljard in banken steken’

10 juli 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – Er moet een noodpakket van de Europese Unie van 150 miljard euro komen voor de bankensector om te voorkomen dat de crisis bij de Italiaanse banken overslaat naar de rest van Europa. Dat zei de topeconoom van Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, tegen Welt am Sonntag.

De Italiaanse bankensector gaat gebukt onder honderden miljarden aan leningen die waarschijnlijk nooit meer zullen worden afgelost. De Italiaanse regering zoekt naar manieren om de banken te hulp te schieten, maar de Europese regels maken staatssteun moeilijk. Folkerts-Landau vindt echter dat de regels nu beter overtreden kunnen worden om grotere schade te voorkomen en dat Europees belastinggeld moet worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

De voorzitter van het Franse Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, zei afgelopen week eveneens dat er een Europese oplossing moet komen voor de Italiaanse crisis. De regels voor steun aan banken moeten worden versoepeld en er moet snel belastinggeld worden aangewend, anders kunnen de problemen in Italië een zware bankencrisis veroorzaken in Europa, aldus Bini Smaghi.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.