EU-boetes dreigen voor Spanje en Portugal

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – Spanje en Portugal hebben te weinig gedaan om hun buitensporige begrotingstekorten in 2014 en 2015 omlaag te brengen. Als straf hangen er nu miljoenenboetes boven hun hoofd en dreigen EU-subsidies te worden opgeschort.

Dat blijkt donderdag uit een mededeling van de Europese Commissie aan de EU-ministers van Financiën die zich volgende week over de kwestie buigen. Als de ministers het eens zijn met de commissie, moet Brussel binnen twintig dagen sancties voorstellen. Die kunnen oplopen tot maximaal 2 miljard euro voor Spanje en 346 miljoen voor Portugal.

Het zou voor het eerst zijn dat een euroland wordt beboet voor het niet-naleven van de begrotingsregels. In de brief wijst de commissie erop dat kan worden besloten de boete te reduceren of zelfs te schrappen. Dat is mogelijk als er ,,bijzondere economische omstandigheden zijn of als de betrokken lidstaat zelf een beargumenteerd verzoek indient”.

Werkloosheid

In Spanje is de werkloosheid 20 procent en in Portugal 11,6. Bovendien is er momenteel geen regering in Spanje, waardoor er moeilijk te onderhandelen valt.

Ondanks door Brussel verleend uitstel van een jaar, en beloftes van Madrid en Lissabon om hun huishoudboekjes tijdig op orde te brengen, blijven ze ,,significant’ in gebreke, stelt de commissie. De EU-regels schrijven een begrotingstekort voor van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product. Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar echter 5,1 procent en dreigt dit jaar op minimaal 3,9 procent te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent.

Nieuwe deadlines

De twee landen krijgen binnenkort nieuwe deadlines om hun tekorten verder te verlagen. Daarbij neemt Brussel ze aan het handje. Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) moeten alle partijen het eens zijn over de beleidsverplichtingen.

De begrotingskwestie ligt gevoelig. Nederland en Duitsland willen een strikte handhaving van de regels voor begrotings- en financieringstekorten, Frankrijk en Italië willen een flexibeler beleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.