Einde aan winstreeks Europese beurzen

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa zijn maandag, na vier dagen met winst, met verlies gesloten. Italiaanse banken hadden het moeilijk, maar verder hadden beleggers weinig nieuws om zich op te richten. Wall Street blijft maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 435,12 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 607,77 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden 0,7 tot 0,9 procent in de min.

In Italië ging Banca Monte dei Paschi di Siena 14 procent onderuit. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Monte Paschi gevraagd een plan op te stellen voor zijn last van slechte leningen, een teken dat Italiaanse banken moeite hebben hun financiën op orde te krijgen. Ook andere Italiaanse banken leverden in. Zo verloren Banco Popolare, Intesa Sanpaolo en Unicredit tussen de 3 en 4,5 procent.

Vopak

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Vopak de sterkste daler met een min van 2,8 procent. Andere grote verliezers waren NN Group, Aalberts, Unibail-Rodamco en Aegon. Sterkste stijger in de AEX was biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 2,3 procent). ArcelorMittal volgde met een koersstijging van 2,2 procent. Credit Suisse heeft het staalconcern op zijn Europese favorietenlijst gezet.

Philips noteerde 0,8 procent lager. Het technologieconcern zou een nieuwe poging doen om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

De MidKap werd aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro die 3,1 procent in waarde steeg. De rij bij de middelgrote fondsen werd gesloten door navigatiedienstverlener TomTom en financieel intermediar Intertrust met minnen tot 4,3 procent.

Euro

BinckBank leverde bij de kleinere fondsen op het Damrak 3,5 procent in. De onlinebroker heeft een boete van 750.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vanwege onduidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

De olieprijzen stonden in de min. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 48,82 dollar per vat. Brent verloor 0,5 procent tot 50,12 dollar. De euro noteerde 1,1143 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.