economie

ECB houdt rente onveranderd

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd. Dat meldde de bank donderdag na afloop van zijn beleidsvergadering.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito’s die banken in Frankfurt aanhouden blijft min 0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank.

De ECB verandert ook zijn andere stimuleringsmaatregelen niet. Dat betekent dat de bank voor 80 miljard euro per maand aan obligaties blijft opkopen. Samen met de lage rentes moet dat programma de bijzonder lage inflatie en de zwakke economische groei in de eurozone aanjagen.

Mario Draghi

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO gaf in een reactie aan te rekenen op een uitbreiding van het opkoopprogramma in september. Hij rekent daarbij op een verhoging tot 100 miljard euro per maand, terwijl de looptijd mogelijk wordt verlengd tot eind volgend jaar. Voorlopig hanteert de ECB maart 2017 als eindpunt voor het programma, als de inflatie dan inmiddels voldoende tekenen van leven vertoont.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit vanaf 14.30 uur toe in een persconferentie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.