Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) – Duitsland heeft woensdag voor het eerst staatsleningen met een looptijd van tien jaar geveild tegen een negatieve rente. Investeerders die het schuldpapier gedurende de gehele looptijd in hun bezit houden, krijgen aan het eind van de rit 0,05 procent minder terug dan zij hebben ingelegd.

Duitsland kon tegen die voorwaarden ruim 4 miljard euro ophalen. Op de secundaire markt, waar beleggers onderling handelen in staatsleningen, was het effectief rendement op tienjarig Duits staatspapier al eerder negatief. Maar de Duitse overheid wist niet eerder zelf schuldpapier met zo’n lange looptijd aan de man te brengen waar beleggers geld op toeleggen.

De lage rente wijst op een sterke vraag naar staatsobligaties, niet alleen van Duitsland maar ook andere betrouwbaar geachte landen waaronder Nederland. Dat komt mede door de lage beleidsrente en het opkoopprogramma voor schuldpapier van de Europese Centrale Bank (ECB).

Daarnaast speelt de onzekerheid rond het Britse vertrek uit de Europese Unie een rol. Zolang de gevolgen daarvan voor met name de Europese financiële sector onduidelijk blijven, steken veel beleggers hun geld liever in veilig geachte beleggingen, zoals goud, waardevaste valuta’s en overheidsleningen van financieel gezonde landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.