Dijsselbloem: nulboete Spanje en Portugal kan

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – Geen boete voor Spanje of Portugal wegens het verzaken van hun begrotingsverplichtingen is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ,,mogelijk”, zei hij maandag in Brussel. ,,Dat besluit is aan de Europese Commissie.”

De EU-landen bespreken maandag en dinsdag ‘de onvoldoendes’ die de commissie de twee landen vorige week gaf. De afgelopen jaren hebben Spanje en Portugal te weinig ,,effectieve actie” ondernomen om hun begrotingstekorten weg te werken, ondanks afspraken daarover en extra tijd om de doelstellingen te bereiken.

De ministers van Financiën besluiten dinsdag of zij het eens zijn met de commissie. In dat geval moet de commissie binnen twintig dagen bekend maken welke sancties zij oplegt. Madrid en Lissabon krijgen tien dagen de kans om Brussel te overtuigen dat ze geen straf verdienen en hun leven zullen beteren.

Achterstand

,,De volgende stappen zijn ook afhankelijk van hoeveel de achterstand is en wat Spanje en Portugal zelf gaan voorstellen om hun problemen weg te werken”, zei Dijsselbloem. ,,Hoe meer ze op tafel leggen, hoe beter. Het oplossen van begrotingstekorten kost jaren. De vraag is wat ze meer kunnen doen en hoe lang ze nodig hebben.”

De EU-regels schrijven een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product voor. Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar 5,1 procent en dreigt dit jaar op minimaal 3,9 procent te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent.

Als de commissie zou besluiten boetes uit te delen, kunnen die oplopen tot 346 miljoen voor Portugal en 2 miljard euro voor Spanje. Daarnaast dreigen ze EU-subsidies voor nieuwe projecten mis te lopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.