economie

CPB: TTIP draagt 1,7 procent bij aan economie

14 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan voor 1,7 procent extra economische groei zorgen in 2030. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een modelstudie naar de effecten van het verdrag.

Het wegnemen van handelsbarrières als douanerechten en gelijktrekken van regelgeving,waaraan al sinds 2013 wordt gewerkt, kan volgens de onderzoekers zorgen voor een verdubbeling van de Nederlandse handel met de VS. Daarmee zou Nederland meer profiteren van het verdrag dan de gemiddelde Europese lidstaat. Die moet het doen met 1 procent extra economische groei.

De voedselverwerkende industrie en de chemiesector kunnen een toename van productie en werkgelegenheid van ongeveer 5 procent verwachten. De metaalsector en transport zullen juist krimpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.