Cijferseizoen geopend op beurzen

10 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers maken zich op voor het kwartaalcijferseizoen dat deze week wordt afgetrapt. Verder staan een belangrijke beleidsvergadering van de Britse centrale bank en cijfers over de groei van de Chinese economie op de rol.

Maandag opent aluminiumconcern Alcoa zoals gewoonlijk het cijferseizoen in de Verenigde Staten. Later in de week komen nog resultaten van onder meer JPMorgan Chase, Delta Air Lines, Wells Fargo en Citigroup. Een week later barst het echt los op Wall Street met cijfers van bijvoorbeeld Bank of America, Netflix, Yahoo, Microsoft, Morgan Stanley en General Electric.

Naar verwachting zijn de winsten van de bedrijven in de breed samengestelde S&P 500 opnieuw gedaald in het afgelopen kwartaal. Met name bij energiebedrijven en de financiële sector wordt een duidelijke winstdaling verwacht.

Rentevergadering

In Amsterdam komt Beter Bed vrijdag met resultaten. Een week later is het de beurt aan onder meer AkzoNobel, ASML, TomTom, Unilever en Philips Lighting.

De Bank of England (BoE) houdt donderdag een rentevergadering, de eerste na het brexit-referendum. Veel economen denken dat de centrale bank de rente zal verlagen om de negatieve gevolgen van een Brits vertrek uit de EU te verlichten. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Centralebankgouverneur Mark Carney heeft al laten weten dat er meer steunmaatregelen komen.

Groei China

Vrijdag wordt een raming gepubliceerd over de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal. Er wordt een groei van de tweede economie van de wereld met 6,6 procent voorspeld, na een vooruitgang van 6,7 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook komen dan gegevens over de Chinese industrie en detailhandel.

In Europa staan cijfers over de inflatie in Duitsland en de eurozone op de agenda, net als gegevens over de Europese industrie. Uit de VS komt onder meer informatie over de inflatie, winkelverkopen, industrie en het consumentenvertrouwen.

De Europese beurzen sloten vrijdag flink hoger, geholpen door een sterk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De AEX-index eindigde 1,8 procent hoger op 433,77 punten. Parijs en Frankfurt gingen 1,8 en 2,2 procent omhoog. Londen klom 0,9 procent. Op Wall Street werden plussen tot 1,5 procent geboekt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.