Britse pond naar laagste peil in decennia

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP) – De onzekerheid over de gevolgen van de brexit heeft de waarde van het Britse pond dinsdag opnieuw stevig onder druk gezet. De Britse munt zakte daarbij naar de laagste waarde ten opzichte van de dollar sinds 1985.

Het pond leverde ruim 1 procent in, tot een dieptepunt van iets minder dan 1,31 dollar. Ten opzichte van de euro werd de munt ook 1 procent minder waard, waarmee de laagste koers sinds 2013 werd bereikt.

De daling volgde onder meer op de besluiten van verzekeraars Standard Life en Aviva om Britse vastgoedfondsen te sluiten. Teveel beleggers willen uit de fondsen stappen vanwege de grote onzekerheid over de gevolgen van een brexit voor de Britse huizenmarkt.

Grote onzekerheid

Verder waarschuwde de Britse centralebankpresident Mark Carney dat de Britse economie een periode van grote onzekerheid en belangrijke aanpassingen tegemoet gaat. Maatregelen van de Bank of England kunnen de onzekerheid in de markten daarbij niet meteen wegnemen, stelde hij.

De brexit-zorgen deden dinsdag niets af aan de interesse van beleggers in Britse staatsobligaties. De eerste veiling van Britse staatsleningen sinds het EU-referendum trok veel belangstelling, waardoor het rendement op de leningen met een looptijd van vijf jaar zakte tot het laagste niveau ooit.

Staatsleningen

De vraag naar Britse staatsleningen past in de run op veilig geachte beleggingen, die de afgelopen weken werd versterkt door de zorgen over de brexit. De zucht naar veilige havens drukte dinsdag zelfs de rente op 50-jarige Zwitserse leningen onder het nulpunt, waardoor alle Zwitserse staatsleningen nu een negatief rendement opleveren.

Het toch al negatieve rendement op 10-jarige Duitse staatsleningen zakte verder onder nul. Vergelijkbare Nederlandse obligaties kenden dinsdag rond 15.00 uur nog een rendement van slechts 0,04 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.