BoE schrapt extra kapitaalbuffer voor banken

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP) – De Bank of England (BoE) geeft banken meer ruimte voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen te versoepelen. Daarmee hoopt de centrale bank de nadelige gevolgen van de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, binnen de perken te houden.

In maart besloot de Britse centrale bank een extra kapitaalbuffer verplicht te stellen van 0,5 procent van de totale, naar risico gewogen leningen. Die moet in economisch goede tijden worden opgebouwd, zodat in een neergang niet direct gesneden hoeft te worden in de kredietverlening.

Maar gezien de onzekerheid waarmee de banken nu worden geconfronteerd, heeft de BoE besloten de extra buffer met onmiddellijke ingang voor minstens een jaar op nul te zetten. Daardoor ontstaat ruimte bij banken om tot 150 miljard pond extra uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, meldde de centrale bank dinsdag.

Bedreiging

De BoE waarschuwde in de aanloop naar het referendum op 23 juni al dat een stem van de Britse kiezer voor vertrek uit de EU een flinke bedreiging kan zijn voor de financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk. In een dinsdag gepubliceerd rapport stelt de centrale bank vast dat sommige risico’s die daarbij werden geschetst, nu beginnen te ,,kristalliseren”.

De wilde koersuitslagen op de aandelenmarkten en de harde val van het Britse pond weerspiegelen volgens de BoE de onzekerheid die de financiële markten in haar greep houdt. Het zal volgens de toezichthouder wel even duren voor het stof is neergedaald. Indien nodig zullen meer maatregelen volgen, herhaalde de centrale bank.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.