‘Beleggers wachten op banencijfer VS’

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – Beleggers in Europa kijken vrijdag vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. Dat banencijfer kan van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve. Naar verwachting zullen de aandelenmarkten in aanloop naar dat cijfer geen opvallende koersbewegingen laten zien.

Economen rekenen gemiddeld op een banengroei in de VS (exclusief de landbouw) in juni met 180.000 arbeidsplaatsen. Dat zou een duidelijke verbetering zijn van de banengroei in mei, toen er slechts 38.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkwamen. Een goed banencijfer zal de Fed er eerder toe bewegen de rente te verhogen, terwijl een tegenvallend cijfer een snelle rentestap onwaarschijnlijker maakt.

In Amsterdam staat Air France-KLM in de belangstelling na publicatie van de vervoerscijfers over juni. Bij Air France, waar een kwart van de piloten vorige maand het werk enkele dagen neerlegde, nam het aantal vervoerde passagiers met bijna 6 procent af naar 4,3 miljoen. KLM bracht in juni 2,7 miljoen reizigers naar hun bestemming. Dat was 4,7 procent meer dan een jaar eerder.

Air France-KLM

Verder werd bekend dat financieel directeur Pierre-Franois Riolacci van Air France-KLM uit eigen beweging vertrekt. Kepler Cheuvreux verhoogde daarnaast zijn beleggingsadvies voor Air France-KLM.

ING liet weten dat het positief is gestemd over het aandeel Philips Lighting. De bank gaat Lighting volgen met een koopadvies. Verder werd bij Barclays het advies voor Heineken verhoogd en verhoogde Mediobanca het advies voor Aegon. Citi zet Ahold op zijn ‘Focus List Europe’.

Heijmans

Heijmans maakte bekend twee woontorens in Rotterdam te gaan bouwen, met 350 huurappartementen. Er werden geen financiële details gemeld.

Uit Duitsland kwamen gegevens over de handel. De Duitse export is in mei met 1,8 procent gedaald, terwijl was gerekend op een stijging met 0,4 procent. De import nam licht toe. Uit Frankrijk komt voorbeurs nog informatie over de industriële productie.

Dow Jones

De olieprijzen stonden vrijdagochtend wat hoger, na de scherpe daling een dag eerder. Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 45,49 dollar per vat en Brent steeg 1 procent tot 46,84 dollar. De euro noteerde 1,1085 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het Europese slot op donderdag.

De beurzen in Europa sloten donderdag met winst, na drie verliesdagen op rij. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent hoger op 426,33 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,42 punten. De indices in Parijs en Londen dikten tot 1 procent aan. De beurs in Frankfurt noteerde een plus van 0,5 procent.

In New York werden overwegend kleine verliezen geleden. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 17.895,88 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,1 procent tot 2097,90 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg anderzijds 0,4 procent tot 4876,81 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.