Banken zetten extra geld opzij voor derivaten

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – Sommige banken moeten veel extra geld opzij zetten om ondernemers te compenseren die schade hebben geleden door financiële producten die bedoeld zijn om het risico van een stijgende rente af te dekken. Dat komt met name doordat in de nieuwe regeling, waarvan de details dinsdag naar buiten zijn gebracht, meer klanten in aanmerking komen voor schadevergoeding.

ABN AMRO heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen, bovenop de 121 miljoen euro die eerder al opzij was gezet. Dat gaat ten koste van het resultaat over het tweede kwartaal. ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro, die eveneens verwerkt wordt in de cijfers over het tweede kwartaal. Het totale bedrag bij ING komt daarmee op zo’n 250 miljoen euro.

Van Lanschot verwacht tussen de 7 en 9 miljoen euro extra opzij te zetten, waarmee de totale voorziening op kan lopen tot 11 miljoen euro. SNS Bank kondigde ook een voorziening aan, maar vermeldde niet hoe hoog die precies wordt. Wel liet de staatsbank weten dat de extra last geen wezenlijke invloed zal hebben op de kapitaalpositie.

Rabobank

Rabobank, dat goed is voor het grootste deel van de aan ondernemers verkochte rentederivaten, beraadt zich nog op de voorgestelde regeling. Een woordvoerder van de bank benadrukte dat ondernemers die schade hebben geleden door een rentederivaat worden gecompenseerd. Bij het huidige voorstel krijgen echter ook ondernemers voor wie de derivaten wel hebben gewerkt recht op een vergoeding en dat gaat Rabobank te ver.

Daarnaast is de bank het niet eens met de manier waarop eventuele schade wordt berekend. Rabobank verwacht ,,binnenkort” een besluit te nemen over de vergoedingen. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op de financiële gevolgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.