AEX zet winstreeks voort

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Europese beleggers lijken, gelet op de kleine uitslagen woensdag, een adempauze te hebben ingelast na de stevige winsten op de aandelenmarkten van de afgelopen dagen. Ondanks dat er relatief weinig nieuws voorhanden was om de graadmeters richting te geven, zette de AEX-index in Amsterdam de recente opmars voort. De daling van de Chinese export afgelopen maand zette het beurssentiment enigszins onder druk.

De AEX stond aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 446,76 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 621,07 punten. De belangrijkste graadmeter in Frankfurt stond vlak. Die in Parijs en Londen stonden 0,3 procent in de plus.

Naast de export bleek ook de import van China in juni te zijn gedaald, bleek uit cijfers van de Chinese douane. De cijfers duiden op de aanhoudend zwakkere vraag naar Chinese producten elders in de wereld en de minder sterke binnenlandse vraag in de Volksrepubliek.

Sterkste stijgers

In de AEX was ArcelorMittal lijstaanvoerder. Het staalconcern boekte een plus van 3,6 procent. Ook Randstad en Aegon behoorden met plussen van 2,3 procent tot de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Gemalto won 1 procent. Analisten van Citi hebben een koopadvies afgegeven voor de specialist op het gebied van digitale beveiliging.

ING bungelde met een min van 0,8 procent onderaan de Amsterdamse hoofdindex. Olieconcern Shell steeg 0,4 procent ondanks een lager rapportcijfer van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

Discountketen

Op de beurs in Londen kreeg winkelbedrijf Poundland er meer dan 12 procent bij. De discountketen wordt voor omgerekend ruim 700 miljoen euro overgenomen door het Zuid-Afrikaanse concern Steinhoff.

Burberry werd 5,3 procent meer waard na een tussentijds handelsbericht. Hoewel daaruit bleek dat de omzet afgelopen kwartaal is gestagneerd, waren de cijfers toch beter dan analisten hadden voorzien.

De euro was 1,1062 dollar waard, tegen 1,1070 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 46,21 dollar. Brentolie werd verhandeld voor 47,70 dollar per vat en werd daarmee 1,6 procent goedkoper.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.