economie

AEX opent met minieme winst

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend met kleine winsten geopend. In Amsterdam werden de halfjaarcijfers van Unilever en Unibail-Rodamco positief ontvangen.

De Amsterdamse AEX-index stond na ruim een halfuur 0,1 procent in de plus op 452,82 punten. De MidKap won ook 0,1 procent, tot 624,87 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 en 0,4 procent. De FTSE in Londen zakte 0,3 procent.

Unilever won 1 procent in de AEX. Het moederbedrijf van Ola, Dove, Axe en Knorr wist de verkopen de afgelopen maanden verder op te voeren, ondanks de onveranderd moeilijke marktomstandigheden. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco werd 1,1 procent meer waard, eveneens na de publicatie van sterke halfjaarresultaten.

Luchtvaartsector

ASML leverde 1,7 procent in, na de stevige winst die woensdag werd gehaald door de gunstige kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant. De Zwitserse bank UBS haalde het aandeel ASML donderdag van zijn kooplijst.

Aandelen in de luchtvaartsector stonden onder druk, vooral door een winstwaarschuwing van Lufthansa. Die gaf woensdagavond aan dat de winst onder druk staat door alle politieke en economische problemen in de wereld. Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap, met een verlies van 3,8 procent. Lufthansa leverde in Frankfurt 7 procent in. In Londen verloor easyJet bijna 6 procent. De prijsvechter meldde voorbeurs dat de omzet de afgelopen maanden is gedaald, door stakingen en de dreiging van terreur.

Wessanen

De lijst van middelgrote bedrijven werd aangevoerd door Wessanen. De specialist in biologische voedingsmiddelen profiteerde van positieve uitlatingen van analisten van ING.

In Frankfurt won autobouwer Daimler 1,8 procent, na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Farmaceut Roche opende ook zijn boeken en noteerde in Zürich 0,3 procent in de min.

Euro

Beleggers kijken verder uit naar de rentevergadering van de ECB later op de dag. Nieuwe stimuleringsmaatregelen worden niet verwacht, maar de toelichting door ECB-president Mario Draghi geeft mogelijk een blik op de verdere koers van de centrale bank.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 45,96 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder bij 47,39 dollar per vat. De euro werd voor 1,1025 dollar verhandeld, tegen 1,1005 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.