economie

‘AEX opent met kleine plus’

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht in de plus. Beleggers verwerken onder meer kwartaalcijfers van Unilever en Unibail-Rodamco. Verder wordt uitgekeken naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

Unilever meldde voorbeurs dat de verkopen afgelopen halfjaar verder zijn toegenomen. De onderliggende omzetgroei van het tweede kwartaal was daarbij beter dan analisten voorspelden.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco boekte in de eerste helft van dit jaar bijna 8 procent meer huurinkomsten dan een jaar eerder. In Nederland liepen de inkomsten door de malaise in de winkelstraten echter terug. Branchegenoot Wereldhave meldde donderdag betere resultaten dan vorig jaar, ondanks de problemen in de winkelsector.

Sligro

Sligro gaf voorbeurs aan dat de nettowinst afgelopen halfjaar licht is gedaald, op een groeiende omzet.

Verder kunnen advieswijzigingen nog voor koersbewegingen zorgen. ING zette Wessanen op zijn kooplijst, terwijl het Zwitserse UBS ASML daar juist vanaf heeft gehaald.

Nikkei

De ECB komt donderdag naar verwachting niet met nieuwe maatregelen om de lage groei en inflatie in het eurogebied aan te wakkeren. Zoals altijd wordt echter reikhalzend uitgekeken naar de toelichting op het besluit door ECB-president Mario Draghi.

De beurzen in Azië kenden donderdag een goede dag. In Tokio won de Nikkei daarbij bijna 1 procent.

Dow Jones

Op Wall Street wonnen de Dow Jones en S&P woensdag 0,2 en 0,4 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,1 procent bij. Eerder op de dag sloot de AEX 1 procent hoger op 452,18 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 624,49 punten. Ook elders in Europa werden winsten geboekt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg donderdag voorbeurs met 0,6 procent naar 46,04 dollar. Brent werd 0,7 procent duurder bij 47,50 dollar per vat. De euro was 1,1035 dollar waard, tegen 1,1005 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.