economie

ABN AMRO neemt voorschot op negatieve rente

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO waarschuwt zakelijke klanten dat de bank met ingang van oktober om een vergoeding kan gaan vragen voor het stallen van spaargeld bij de bank. Dat heeft ABN AMRO per brief aan klanten laten weten.

Een woordvoerster van ABN AMRO bevestigde donderdag berichtgeving hierover van Het Financieele Dagblad. Het gaat om een aanpassing van de algemene voorwaarden, waardoor het voor de bank mogelijk wordt om de negatieve rente op de kapitaalmarkt door te berekenen.

Overigens is nog niet besloten of de zakelijke klanten daadwerkelijk moeten gaan betalen voor hun deposito’s. De zegsvrouw benadrukte daarbij dat de nieuwe voorwaarden alleen gelden voor bedrijven die zaken doen bij ABN AMRO, niet voor particulieren met een spaarrekening. Volgens haar is ABN ook niet de eerste bank die deze maatregel neemt.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in Europa al een al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel. Het kost banken tegenwoordig ook geld om middelen aan te houden bij de centrale bank in Frankfurt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.