economie

Wall Street wint na speech Yellen

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten een toespraak van Fed-preses Janet Yellen. Zij sprak andermaal over een geleidelijke verhoging van de rente in de VS. Ook zei ze dat de positieve economische ontwikkelingen zullen opwegen tegen negatieve ontwikkelingen. Verder was er weinig nieuws voor handen om de handel richting te geven.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 17.920,33 punten. De brede S&P 500 ging 0,5 procent vooruit tot 2109,41 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 4968,71 punten.

Yellen hield zich in haar speech op de vlakte over een tijdspanne voor een volgende rentestap. Wel bestempelde de voorzitter van de koepel van centrale banken het banenrapport van vrijdag als teleurstellend. Daardoor lijkt de kans op een verhoging van de rente in juni zo goed als verdampt. Ook een renteverhoging in juli lijkt volgens kenners steeds onwaarschijnlijker.

Boeing

Bij de bedrijfsfondsen stond farmaceut AbbVie in de belangstelling. Het aandeel verloor 3,4 procent aan beurswaarde nadat er vraagtekens werden gezet bij de werking van een kankermedicijn waar AbbVie eerder 5,8 miljard dollar voor op tafel legde.

Vliegtuigmaker Boeing kan zich volgens mediaberichten opmaken voor een megaorder uit Iran. Naar verluidt is IranAir van plan circa honderd toestellen bij Boeing te bestellen. Het aandeel Boeing maakte daarop een koerssprong van 3,6 procent.

Euro

Supermarktconcern Wal-Mart, met afstand het grootste bedrijf van de Verenigde Staten in de Fortune 500, won 0,3 procent na een adviesverhoging. Op de jaarlijkse ranglijst van bedrijven gemeten naar omzet laat de keten van megastores de concurrentie ver achter zich.

Grondstofgerelateerde aandelen profiteerden van de stijgende grondstofprijzen door de zwakkere dollar. Zo won koperdelver en grondstoffenhandelaar Freeport McMoRan krap 5 procent en ging het aandeel van US Steel 4,8 procent vooruit.

De olieprijzen liepen maandag op. Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder bij 49,74 dollar per vat. De prijs van een vat Brent steeg 1,9 procent naar 50,56 dollar. De euro was 1,1364 dollar waard tegen 1,1361 dollar bij de slotstanden van de Europese beurzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.