economie

Verliezen op Europese beurzen lopen op

10 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten stonden vrijdag stevig in het rood, waarbij de verliezen in de loop van de middag verder opliepen. Aanhoudende zorgen over de wereldeconomie en de dalende olieprijs zetten de koersen onder druk. Beleggers in Amsterdam zagen verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit hun opwachting maken op het Damrak.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 2,1 procent lager op 436,69 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 649,20 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 1,9 tot 2,4 procent omlaag.

De AEX kende alleen maar verliezers. Aegon was de grootste daler met een min van 4,8 procent. Ook andere financiële fondsen hadden het lastig. NN Group en ING behoorden tot de sterkste verliezers bij de hoofdfondsen met dalingen van ruim 3 procent. In de MidKap zakte Delta Lloyd 3,8 procent.

Randstad

Olieconcern Shell presteerde van de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 0,9 procent het minst slecht.

Randstad zag zijn beurswaarde 4,3 procent dalen. Het uitzendconcern meldde de overname van het Japanse Careo Group, zonder financiële details naar buiten te brengen.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM leed een koersverlies van 3,5 procent. De piloten van Air France zetten hun voor zaterdag aangekondigde staking door. Een kwart van de piloten gaat staken.

Het Damrak verwelkomde verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit. ASR werd enthousiast onthaald. Het aandeel stond op 19,94 euro per aandeel, tegen een introductiekoers van 19,50 euro. De koers van Basic-Fit ging omlaag.

Lufthansa

In Frankfurt was Lufthansa een opvallende verliezer met een daling van 5,1 procent. De financieel directeur van de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft onverwacht haar vertrek aangekondigd. Ook meldde Der Spiegel dat de vrachttak van het bedrijf 500 banen schrapt.

In Stockholm duikelde het moederbedrijf van Scandinavian Airlines ruim 11 procent. SAS kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en zwakkere vooruitzichten.

Euro

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 49,73 dollar per vat. Brentolie noteerde 1,5 procent lager op 51,15 dollar.

De euro was 1,1293 dollar waard, tegen 1,1327 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.