economie

Shell snijdt verder in investeringen

07 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Shell blijft de komende jaren voorzichtig met investeringen en zet het mes stevig in de kosten, in een poging de winstgevendheid te verbeteren. De overname van het Britse gasbedrijf BG levert daarbij meer kostenvoordelen op dan eerder gedacht. Dat maakte het olie- en gasconcern dinsdag bekend.

Shell heeft zijn kasstroom fors zien slinken door de enorme daling van de olieprijs en verwacht dat die situatie nog een tijd zal aanhouden. Om de financiële positie te beschermen beperkt de oliegigant de investeringen in de periode tot 2020 tot 25 à 30 miljard dollar per jaar. Dit jaar wordt naar verwachting 29 miljard dollar geïnvesteerd. Dat is zo’n 35 procent minder dan het niveau dat Shell en BG in 2014 nog samen haalden.

Verder verwacht het concern de kosten eind dit jaar met 20 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 2014, terwijl wordt vastgehouden aan het plan om voor eind 2018 voor 30 miljard dollar bezittingen te hebben verkocht. De overname van BG levert 4,5 miljard dollar aan synergievoordelen op, wat 1 miljard meer is dan eerder gedacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.