economie

Ryanair snoeit in aantal koffertarieven

02 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DUBLIN (ANP) – Ryanair snoeit stevig in het oerwoud aan verschillende tarieven die reizigers moeten betalen om een koffer in te mogen checken. Alleen de duur van de vlucht en het gewicht van de koffer bepalen voortaan de prijs, liet de Ierse luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

Tot dusver hanteerde Ryanair naar eigen zeggen maar liefst 108 verschillende bagagetarieven. Naarmate het tijdstip van vertrek naderde, werd het steeds duurder om een koffer bij te boeken. Dat onderscheid komt te vervallen. Ook de tijd van het jaar speelt niet langer een rol.

De prijsvechter schat dat het voor 92 procent van de passagiers goedkoper wordt om een koffer mee te nemen. Alleen voor reizigers die een vlucht van langer dan drie uur maken, blijft het tarief gelijk: 40 of 50 euro voor een koffer van 15 of 20 kilo.

Concurrentie

Topman Michael O’Leary zet Ryanair graag neer als de enige echte prijsvechter in Europa, maar ook de Ierse maatschappij moet zich wapenen tegen steeds fellere concurrentie. Lage ticketprijzen zijn daarvoor niet voldoende; de klant wil ook fatsoenlijk worden behandeld.

Omdat Ryanair op dat vlak een slechtere reputatie genoot dan bijvoorbeeld easyJet, Vueling en Transavia, zette de prijsvechter twee jaar geleden een charmeoffensief in. Klanten hoeven niet meer voor elk wissewasje bij te betalen en de prijzen van veel diensten zijn verlaagd.

Aanvullende inkomsten bovenop de ticketprijs blijven belangrijk voor Ryanair. Het bedrijf harkte er afgelopen boekjaar meer dan 1,5 miljard euro mee binnen, goed voor bijna een kwart van de totale opbrengsten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.