economie

Rode cijfers voor Europese beurzen

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen zijn woensdag overwegend met rode cijfers de handel uitgegaan. Daarmee deed de Europese handel een stap terug na de flinke winsten een dag eerder. In Amsterdam was TomTom een uitblinker dankzij een deal met automaker Volvo.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent lager op 450,15 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 666,30 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent. Londen deed het juist wat beter met een winst van 0,3 procent.

TomTom zag zijn beurswaarde met 6,3 procent stijgen en stond fier bovenaan de MidKap. Het bedrijf maakte bekend dat het locatie- en navigatiediensten gaat leveren voor het nieuwe infotainmentsysteem van Volvo. Het is voor het eerst dat de bedrijven gaan samenwerken.

AEX

De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal, dat 2,7 procent won. Olieproducent Shell noteerde een plus van 1,9 procent, voortbordurend op de flinke koerswinst van een dag eerder. Ook oliedienstverlener SBM Offshore ging verder omhoog met een stijging van ruim 2 procent. Philips en Randstad bungelden onderaan de Amsterdamse hoofdindex met minnen van 1,8 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 2,4 procent aan beurswaarde in de MidKap, nadat het bedrijf vervoerscijfers over de maand mei had bekendgemaakt.Tegenover groei bij KLM stond krimp bij Air France, waar minder passagiers instapten. Ook de stakingsdreiging bij Air France, die het bedrijf mogelijk miljoenen kost, zette de koers verder onder druk.

Euro

De olieprijzen zaten opnieuw in de lift nadat dinsdag al de hoogste niveaus van dit jaar werden bereikt. Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 51,09 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,7 procent naar 52,30 dollar.

De euro werd voor 1,1401 dollar verhandeld, tegen 1,1351 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.