economie

‘Markt wacht op rentebesluit ECB’

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam zal de handelssessie donderdag naar verwachting iets lager beginnen. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop door bankpresident Mario Draghi. Met veel interesse wordt daarbij ook uitgekeken naar de inflatieramingen.

De ECB voert al geruime tijd een zeer ruim monetair beleid, dat erop gericht is het economisch herstel en de prijsontwikkeling in de eurozone te ondersteunen. De inflatie blijft nog altijd ver achter bij de doelstelling om deze op een niveau van bijna 2 procent te krijgen.

Qua bedrijven weet onder meer ABN AMRO de aandacht op zich gericht. Volgens analisten van Berenberg maakt de hoge blootstelling aan de hypotheekmarkt ABN AMRO onaantrekkelijk als belegging. Zij geven dan ook een verkoopadvies.

PostNL

Ook PostNL kan rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Volgens de top van het bedrijf kan PostNL prima als zelfstandig bedrijf verder en zoekt het geen koper. Onlangs werd bekend dat onderhandelingen tussen het postbedrijf en de Belgische branchegenoot Bpost op niets uitliepen.

Wolters Kluwer maakte bekend het Amerikaanse CPE Link over te nemen. De Informatieleverancier voorziet een ,,positieve maar immateriële impact” op de aangepaste winst per aandeel. Daarbij zal de investering binnen drie tot vijf jaar zijn terugverdiend.

TKH Group

Technologiebedrijf TKH Group neemt de vliegveldverlichtingsactiviteiten van het Duitse Hella over. De transactie, die waarschijnlijk het derde kwartaal zal worden afgerond, zal uit bestaande middelen worden gefinancierd.

Biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma meldde dat het begin volgend jaar een aanvraag verwacht in te dienen tot toelating van zijn geneesmiddel ATIR101 op de Europese markt. Het medicijn zou als alles meezit in 2018 op de markt kunnen komen.

AEX

De AEX eindigde woensdag met een verlies van 0,2 procent op 446,78 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 662,20 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tot 0,7 procent lager.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voorbeurs 0,3 procent naar 48,87 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 49,69 dollar per vat. De euro was 1,1195 dollar waard, tegen 1,1172 dollar bij het Europese slot dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.