economie

IATA scherpt winstprognose voor 2016 aan

02 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DUBLIN (ANP) – De luchtvaartbranche stevent dit jaar af op een recordwinst van in totaal 39,4 miljard dollar. Dat verwacht de internationale brancheorganisatie IATA, die de nieuwe prognose donderdag bekendmaakte bij het begin van zijn jaarvergadering in Dublin.

IATA voorspelde in december nog een winst van 36,3 miljard dollar, tegen 35,3 miljard dollar in 2015. In het eerste kwartaal zijn de brandstofprijzen evenwel verder omlaag gegaan. Dat compenseert de tragere groei van de vraag naar vliegtickets die de brancheorganisatie voorziet.

De totale brandstofrekening daalt naar verwachting met bijna 30 procent tot 127 miljard dollar. Terwijl het kerosineverbruik door het gestaag groeiende vluchtaanbod juist met een kleine 5 procent toeneemt. Brandstof maakt voor het eerst sinds 2004 minder dan een vijfde van de totale kosten uit, verwacht IATA.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.