economie

Europese beurzen wachten op Draghi

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdag aan het einde van de ochtend op winst. Beleggers kijken uit naar de toelichting op het rentebesluit door bankpresident Mario Draghi.

De AEX-index stond rond het middaguur 0,6 procent hoger op 449,36 punten. De MidKap ging 0,4 procent omhoog tot 665,10 punten. De graadmeters in Parijs, frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.

Met veel interesse wordt uitgekeken naar de inflatieramingen van de ECB. De centrale bank voert al geruime tijd een zeer ruim monetair beleid, dat erop gericht is het economisch herstel en de prijsontwikkeling in de eurozone te ondersteunen. De inflatie blijft nog altijd ver achter bij de doelstelling om deze op een niveau van bijna 2 procent te krijgen.

Altice

Altice was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 3,5 procent, voor staalconcern ArcelorMittal dat 2,9 procent won. NN sloot de rij met een min van 0,8 procent. ABN AMRO speelde 0,1 procent kwijt na een verkoopadvies. Volgens analisten van Berenberg maakt de hoge blootstelling aan de hypotheekmarkt ABN AMRO onaantrekkelijk als belegging.

Beleggers liepen niet warm voor het overnamenieuws van Wolters Kluwer. De informatieleverancier maakte bekend het Amerikaanse CPE Link over te nemen en voorziet een ,,positieve maar immateriële impact” op de aangepaste winst per aandeel. Het aandeel stond 0,1 procent in de min.

Olie

Bij de kleinere fondsen was verder de koerswinst van 5,1 procent van Kiadis Pharma opvallend. Het biotechnologiebedrijf verwacht begin volgend jaar een aanvraag in te dienen tot toelating van zijn geneesmiddel ATIR101 op de Europese markt. Het medicijn zou als alles meezit in 2018 op de markt kunnen komen.

In aanloop naar een OPEC-vergadering in Wenen steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie 0,4 procent naar 49,18 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kwam op 49,92 dollar per vat uit. De euro was 1,1199 dollar waard, tegen 1,1172 dollar bij het Europese slot woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.