CPB blijft positief over economische groei

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) blijft optimistisch over de economische ontwikkelingen. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8 procent, volgend jaar trekt de groei aan naar 2,1 procent.

Dat blijkt uit de jongste ramingen die vrijdag zijn vrijgegeven. Eerder ging het voornaamste economische adviesorgaan van het kabinet voor 2017 uit van een groei van 2 procent. De raming voor 2016 werd niet bijgesteld.

Het CPB gaat uit van een daling van de werkloosheid van 6,9 procent vorig jaar naar 6,2 procent in 2017. Mede daardoor hebben huishoudens steeds meer te besteden en dat stuwt de consumptie. Die groeit naar verwachting dit jaar met 1,5 procent en volgend jaar met 2,1 procent.

Begrotingstekort

Ook op de overheidsfinanciën heeft de aantrekkende economie een gunstig effect. Het CPB gaat er vanuit dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en volgend jaar op 1 procent. In 2015 was dat nog 1,8 procent. De daling is ook te danken aan lagere rentebetalingen.

De mondiale economische groei blijft beperkt, vooral door groeivertraging van opkomende economieën. Daarbij springt Europa er relatief gunstig uit, al komt dat ook doordat de eurolanden uit een diep dal klimmen. Van een sterke opleving is volgens het CPB geen sprake.

Handel

Hoewel de wereldhandel maar een beperkte groei laat zien, trekt de voor Nederland relevante handel vrij sterk aan. Dat komt doordat ons land relatief veel zaken doet met de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Met name gevaren van buitenaf kunnen het economisch herstel bedreigen. Het CPB denkt daarbij onder meer aan een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een verdieping van de schuldencrisis in Zuid-Europa en een verdere vertraging van de mondiale handel.

Inflatie

De gematigde loonontwikkeling houdt de inflatie dit jaar beperkt tot 0,1 procent. Volgend jaar wordt een stijging van het gemiddelde prijsniveau van 0,9 procent voorzien, met name doordat olie en andere grondstoffen weer duurder worden.

De groeiramingen van het CPB zijn optimistischer dan die van De Nederlandsche Bank (DNB). Die voorspelde donderdag een groei van 1,5 procent dit jaar en 1,9 procent in 2017.