economie

BAM en Intertrust kleuren Damrak

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is maandag met winst gesloten. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen. Bouwbedrijf BAM en financieel intermediair Intertrust gaven de nieuwsluwe sessie om uiteenlopende redenen enigszins kleur.

De hoofdindex op het Damrak sloot met een winst van 0,3 procent op 446,44 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 664,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,2 procent. Londen ging 1,1 procent omhoog.

MidKapper Intertrust was met een plus van 6,3 procent de uitblinker aan het Damrak. De financieel dienstverlener koopt zijn branchegenoot Elian Group voor omgerekend 557 miljoen euro. Daarmee versterkt Intertrust zijn positie, onder meer in het belastingvriendelijke Jersey.

AEX

BAM moest het bij de middelgrote fondsen ontgelden na de aankondiging van een nieuwe obligatielening die in aandelen kan worden omgezet. Met die constructie dreigt verwatering van het belang van huidige aandeelhouders. Die vrees kostte BAM 6,2 procent van zijn beurswaarde.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 3 procent. Die winst paste in het positieve beeld bij andere grondstofbedrijven. Zo stuwden mijnbouwers Anglo American en Rio Tinto met winsten van 6 tot 11 procent de FTSE in Londen.

Olie

De grondstoffensector profiteert van de verzwakking van de dollar, die vlak voor het weekeinde ontstond door tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De euro was bij de slotbel 1,1361 dollar waard tegen 1,1356 dollar bij de slotstanden van de Europese beurzen op vrijdag.

In Frankfurt viel verder de winst van energiebedrijf E.ON (plus 2,2 procent) op. Aandeelhouders stemmen woensdag over het plan over het al dan niet afsplitsen van de fossiele energiecentrales. Ook branchegenoot RWE behoorde in Frankfurt met een winst van 4,1 procent tot de sterkste stijgers. RWE staat later dit jaar voor een splitsing van activiteiten.

De olieprijzen liepen maandag op. Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder bij 49,70 dollar per vat. De prijs van een vat Brent steeg 1,9 procent naar 50,58 dollar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.