economie

Wisselend beeld op rustige beurzen

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag rond de slotstanden van de voorgaande dag. Beleggers verwerkten resultaten van enkele toonaangevende bedrijven en zagen de olieprijs voor de tweede achtereenvolgende dag oplopen.

Vlak na de positieve start op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 0,2 procent in de plus op 429,60 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 643,24 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,1 en 0,4 procent in. De FTSE in Londen noteerde nagenoeg vlak.

Op het Damrak viel onder meer roestvrijstaalfabrikant Aperam op, met een plus van 2,4 procent in de MidKap. Het bedrijf opende woensdag nabeurs de boeken over het eerste kwartaal, en gaf daarbij aan dat zowel de omzet als het bedrijfsresultaat groeide ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.

Hoofdfondsen

In de AEX leverde het voormalige moederbedrijf van Aperam, ArcelorMittal, 1,5 procent in. De staalproducent was daarmee een van de grootste verliezers onder de 25 hoofdfondsen. Dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore stond bovenaan met een winst van ruim 1 procent. Shell kreeg er ook 1 procent bij.

Beide bedrijven profiteerden van de verdere opmars van de olieprijs, die mede werd ingegeven door een nieuwe daling van de olieproductie in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,6 procent naar 45,39 dollar. Brent werd 3,3 procent duurder bij 46,10 dollar per vat.

Repsol

Elders in Europa kwamen op Hemelvaartsdag nog enkele bedrijven met kwartaalberichten en ander nieuws naar buiten. In Madrid steeg Repsol bijna 6 procent na de presentatie van kwartaalcijfers. Het olieconcern wist in de eerste verslagperiode van het jaar de lagere olieprijzen te compenseren met kostenbesparingen.

Telecombedrijf BT won in Londen 3,4 procent, dankzij onverwacht sterke kwartaalresultaten. Energieleverancier Centrica kelderde bijna 11 procent, nadat het had aangegeven via een aandelenemissie geld op te halen om twee overnames te financieren en schulden te verlagen.

De euro werd voor 1,1425 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.