economie

Weinig beweging op Europese beurzen

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen lieten dinsdag geen grote koersbewegingen zien. Beleggers verwerkten wat macro-economische gegevens. Er wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de ECB en het Amerikaanse banenrapport later deze week.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 451,57 punten. De MidKap stond 0,3 procent in de plus op 667,47 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stonden 0,1 procent in de min. Maandag bleef de Londense beurs gesloten voor een vrije dag. Wall Street was dicht voor Memorial Day.

Er kwamen onder meer cijfers over de winkelverkopen en werkloosheid in Duitsland en de inflatie en werkloosheid in de eurozone. In de middag komen gegevens over de Amerikaanse consumentenbestedingen en huizenprijzen.

ArcelorMittel

In de AEX ging staalconcern ArcelorMittal aan kop met een plus van 3,6 procent, geholpen door een hoger beleggingsadvies van Rabobank.

In de MidKap ging bodemonderzoeker Fugro 3 procent omlaag. Het bedrijf heeft een rechtszaak gewonnen van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis over een beschermingsconstructie tegen een ongewenste overname. Boskalis (min 0,9 procent) zou Fugro willen overnemen, maar dat kan nu moeilijker worden.

MidKap

Grootste stijger in de MidKap was BAM, dat 4,3 procent meer waard werd. Het bouwbedrijf heeft het papierwerk rond voor de deelname aan de bouw van een tunnel die Denemarken en Duitsland met elkaar gaat verbinden. De eerder aangekondigde megaklus, waarvan de ondertekening van de contracten op zich liet wachten, heeft voor een consortium een waarde van 3,4 miljard euro. Daarvan is een kwart voor BAM.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak daalde Van Lanschot 5,5 procent. Delta Lloyd is gestart met de verkoop van zijn belang in Van Lanschot. De verzekeraar speelde bij de middelgrote fondsen 1,8 procent kwijt.

Olie

In Frankfurt zakte Volkswagen 2,7 procent, na publicatie van kwartaalresultaten. Ook investeerder Rocket Internet kwam met cijfers en ging 5,1 procent omlaag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 49,48 dollar. Brent werd 0,5 procent goedkoper op 49,50 dollar. De euro was met 1,1136 dollar even veel waard als bij het Europese slot maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.