economie

‘Wall Street opent hoger’

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York openen naar verwachting voor het eerst in drie dagen met winst. Beleggers voelen zich net als op de Europese beursvloeren gesteund door stijgende olieprijzen en verwerken bedrijfsnieuws van onder meer Tesla.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwam voorbeurs met cijfers over de aanvragen van een werkloosheidsuitkering naar buiten. Daaruit bleek dat het aantal eerste aanvragen vorige week fors is gestegen ten opzichte van een week eerder.

Tesla maakte woensdag nabeurs bekend de productie twee jaar eerder dan gepland op te krikken naar een half miljoen auto’s per jaar. De maker van elektrische auto’s zag zijn omzet in het eerste kwartaal stijgen van 939 miljoen dollar tot 1,2 miljard dollar.

Alibaba

De in New York genoteerde Chinese uitbater van internetmarktplaatsen Alibaba zag zijn omzet ondanks alle zorgen over de Chinese economie in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar stevig toenemen. Er werd voor omgerekend bijna 100 miljard euro aan spullen verkocht.

Farmaceut Merck verhoogde zijn omzet- en winstverwachtingen voor het jaar. Het bedrijf, dat buiten de VS de naam MSD voert, zag zijn winst met 18 procent stijgen. De omzet stond wel onder druk door de dure dollar en aflopende patenten.

Kellogg

Voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. Het bedrijf profiteerde onder meer van kostenbesparingen door het schrappen van duizenden banen en uitbreiding van zijn assortiment.

De Amerikaanse producent van onder meer ontbijtgranen Kellogg zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 4,5 procent zijn dalen. De vooral door wisselkoerseffecten ingegeven daling werd deels gecompenseerd door kostenbesparingen.

Dow Jones

De Franse farmaceut Sanofi overweegt een vijandig overnamebod om de Amerikaanse branchegenoot Medivation in handen te krijgen. Sanofi wil Medivation overnemen voor 9,3 miljard dollar (8,2 miljard euro), een bedrag fors boven de beurswaarde in de maanden voor de geruchten over een overname de kop opstaken. Medivation wees de Franse avances vorige week evenwel resoluut van de hand.

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag met verliezen de handel uit. De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.651,26 punten. De bredere S&P 500 verloor ook 0,6 procent op 2051,12 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,8 procent omlaag tot 4725,64 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.