economie

Omzet horeca licht gestegen

31 mei 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,9 procent een iets hogere omzet behaald dan in de laatste drie maanden van 2015. Dat komt vooral doordat de prijzen stegen. De omzet van snackbars en dan vooral fastfoodrestaurants en maaltijdbezorgers, steeg met 9,3 procent het sterkst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De omzet in de horeca groeit al elf kwartalen op rij. Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van bijna 6 procent of meer. Dat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal viel, zou volgens het statistiekbureau de extra groei ten opzichte van een jaar geleden.

De omzet van cafés steeg voor het zesde kwartaal op rij, dit kwartaal met 1,2 procent. Hotels en restaurants boekten ongeveer dezelfde omzet als een kwartaal eerder.

Hotelovernachtingen

In januari en februari waren er ook meer hotelovernachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de werkgelegenheid in de horeca en het aantal startende bedrijven namen in de eerste drie maanden van dit jaar toe. In de hele branche kwamen er, net als in het vierde kwartaal van 2015, bijna negenhonderd bedrijven bij. Het totaal is nu 51.600.

Faillissementen

Er waren volgens het CBS beduidend minder faillissementen dan in het vierde kwartaal. Er gingen 64 horecabedrijven failliet, dertig minder dan in het voorgaande kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar eerder was het aantal faillissementen lager. Het ondernemersvertrouwen nam weer toe, waarmee het record van het vierde kwartaal van 2015 wordt gebroken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.