economie

Kleine winst AEX in tamme sessie

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam liet maandag aan het eind van de ochtend een bescheiden winst zien. Ook elders in Europa koersten de graadmeters in het groen. Qua bedrijfsfondsen was er weinig richtinggevend nieuws voor handen. Op macro-economisch vlak werden cijfers over de industrie in de eurozone bekendgemaakt.

De hoofdgraadmeter op het Damrak stond omstreeks 11.50 uur 0,2 procent in de plus op 440,42 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,2 procent tot 661,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten 0,8 en 0,3 procent in de plus. De beurs in Londen bleef maandag gesloten.

In de AEX was vastgoedfonds Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 1 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore sloot de rij met een min van 1,9 procent.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen zag Air France-KLM zijn beurswaarde bijna 1 procent stijgen. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers die woensdag worden bekendgemaakt, meldde de luchtvaartcombinatie dat Jean-Marc Janaillac de opvolger wordt van topman Alexandre de Juniac. Janaillac is sinds 2012 de topman bij het internationale transportbedrijf Transdev, dochterbedrijf van onder meer Veolia.

Bij de kleinere fondsen viel verder het verlies van Fagron (min 4 procent) op, na de stevige verliesbeurt van vrijdag. Dit lijkt wederom te maken te hebben met twijfels over de reddingsoperatie die Fagron nieuw kapitaal moet opleveren.

Het aandeel Ajax klom 3,5 procent. De voetbalclub zette zondag door een 4-0-overwinning op FC Twente een grote stap richting het kampioenschap en daarmee naar deelname aan de lucratieve Champions League.

Euro

Italiaanse banken behoorden tot de sterkste dalers in Milaan. Het speciaal opgerichte noodfonds voor banken moest dit weekend voor het eerst sinds de oprichting ingrijpen na een mislukte aandelenemissie van de lokale bank Popolare di Vicenza. Dit leverde een deuk op in het algehele vertrouwen in de Italiaanse bankensector. Beleggers zetten de aandelen van banken als UniCredit, Mediobanca en Banca Monte dei Paschi di Siena 2,5 tot 4 procent lager.

De olieprijs ging maandag omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper bij 45,61 dollar. De prijs van Brent zakte met 0,9 procent naar 46,93 dollar per vat. De euro werd voor 1,1490 dollar verhandeld, tegen 1,1450 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.