economie

Kleine verliezen op Wall Street

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York schommelden donderdag rond de slotstanden van de voorgaande dag. Beleggers verwerkten een reeks bedrijfsresultaten en zagen de olieprijs verder stijgen.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 17.634 punten. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,2 procent naar 2047 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent bij 4713 punten.

Farmaceut Merck stond met een min van 2 procent onderaan de lijst van dertig hoofdfondsen in de Dow Jones. Het bedrijf zag zijn omzet vorig kwartaal sterker dalen dan verwacht, onder meer door tegenvallende verkopen van middelen die al langer op de markt zijn.

Olieprijs

Oliebedrijf Chevron was een van de grotere winnaars in de Dow, met een plus van 0,4 procent. Het concern profiteerde van de oplopende olieprijs. Mede dankzij een nieuwe daling van de olieproductie in de VS steeg de prijs van Amerikaanse olie met 1,3 procent naar 44,34 dollar per vat.

Buiten de Dow werd voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz bijna 4 procent meer waard. Het vorig jaar gevormde fusiebedrijf presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht, door bezuinigingen en nieuwe producten.

Kwartaal

Alibaba won 3,8 procent. De in New York genoteerde Chinese uitbater van internetmarktplaatsen zag zijn omzet vorig kwartaal stevig toenemen, ondanks alle zorgen over de Chinese economie.

De nieuwe productiedoelen van Tesla werden sceptisch ontvangen op Wall Street. De producent van elektrische auto’s gaf woensdag nabeurs aan dat de productie twee jaar eerder dan gepland wordt opgekrikt naar een half miljoen auto’s per jaar. Veel analisten vinden dat doel echter te ambitieus en beleggers zetten het aandeel bijna 5 procent in de min.

Cornflakes

Ontbijtgranenspecialist Kellogg hoorde ook bij de verliezers na tegenvallende omzetcijfers. Het moederbedrijf van Cornflakes en Pringles noteerde 2,5 procent lager.

Beleggers deden verder het aandeel FitBit (min 17 procent) in de uitverkoop, na een tegenvallende winstprognose voor dit kwartaal. De verkoper van draagbare ‘fitness trackers’ ziet zijn marktaandeel steeds verder afkalven door de sterke concurrentie van de smartwatches van bijvoorbeeld Apple en Samsung.

De euro was aan het begin van de avond met 1,1405 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.