economie

‘Ingrijpen bij winkelleegstand soms nodig’

31 mei 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Om de winkelleegstand in Nederland tegen te gaan is het soms nodig dat de overheid de helpende hand toesteekt. Zo hebben overheden de mogelijkheid om clustering van winkelgebieden te bevorderen door bestemmingen van vastgoed te wijzigen. In het ultieme geval kan een gemeente zelfs besluiten het ene winkelgebied te sluiten ten faveure van het andere.

Volgens het Centraal Planbureau CPB kan overheidsingrijpen nodig zijn omdat marktwerking niet altijd voor een oplossing zorgt om leegstand aan te pakken, zo staat in een dinsdag gepubliceerd rapport. Ook kunnen gemeenten een rol spelen bij de coördinatie binnen een winkelgebied.

Winkelcentra in Nederland kampen nog altijd met een toenemende en deels blijvende leegstand van winkelpanden, ondanks een sterke daling van de huurprijs in de afgelopen jaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.